petražolės ir jų nauda

Petražolės ir jų nauda

Petražolė tai (Petroselinum) ištverminga dvimetė morkų šeimos (dar vadinama ir salierinių šeima – Apiaceae) žolelė, kilusi iš Viduržemio jūros regiono kraštų. Senovės graikai ir romėnai petražolių lapus naudojo maisto skoniui pagerinti ir kaip garnyrą. Lapai naudojami švieži arba džiovinti, jų švelniai aromatingas skonis mėgstamas prie žuvies, mėsos, sriubos, padažų ir įvairių salotų. Lietuvoje auginama sėjamoji petražolė (Petroselinum crispum)

 

Aprašymas

Kaip dvimetis augalas, petražolė auga pirmąjį augimo sezoną, žiemoja, o žydi antrąjį sezoną. Sudėtiniai lapai – žali, švelnūs ir plokšti arba susiraukšlėję – pirmą sezoną vystosi grupelėmis. Daugelis ūkininkų, pasibaigus derlingam lapų sezonui, nepalieka lauke petražolių. Jei sėklos paliekamos antram augimo sezonui, sėklų stiebeliai pakyla maždaug 1 metro aukščio, o ant jų viršaus žydi žalsvai geltonų žiedų skėčiai, po jais – mažyčiai sėklos vaisiai. Petražolių daigai smulkūs ir silpni, jie sunkiai išnyra iš sunkių dirvožemių. Petražolėse yra mažiau nei 0,5 % aliejaus, kurio pagrindinis komponentas yra aštrus, riebus, žalias skystis – apiolis

 

Petražolė kaip vaistas

Be to, kad petražolės naudojamos kaip kulinarinis prieskonis, dar jos naudojamos ir medicinoje. Augalas buvo naudojamas menstruaciniam skausmui malšinti, gali turėti ir priešuždegiminių savybių

30 – yje gramų šviežių smulkintų petražolių yra:

• Vitamino A – 100 % reikalingos dienos normos

• Vitamino B – iki 10 % reikalingos dienos normos

• Vitamino C – nuo 50 % reikalingos dienos normos

• Vitamino K – iki 500 % reikalingos dienos normos

Petražolėse taip pat yra ir antioksidantų – tai medžiaga, kuri saugo organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio

 

Kas yra petražolės?

Viena iš labiausiai paplitusių žolelių kulinarijoje, petražolės taip pat populiarios Europoje ir Artimuosuose Rytuose. Tradicinis pasirinkimas yra garbanotos petražolės, tačiau šiandien receptuose dažniausiai naudojamos plokščialapės petražolės. Skonis yra gaivus, puikiai tinka kreminiuose padažuose, maišomas su salsomis ar pesto padažais ir naudojamas kaip garnyras

 

Kaip paruošti petrazolepetražoles

Nuplaukite, tada supjaustykite lapus arba smulkiai arba stambiai, pavyzdžiui, salotoms, kurioms norite pridėti daugiau skonio. Koteliai taip pat turi skonį, todėl juos galima smulkiai pjaustyti ir taip pat pridėti arba naudoti sultiniams gaminti.

Su baziliku; pesto gaminti; dėkite į sriubas; troškinius; padažus; kotletus; žuvies patiekalus; mėsainius; salsas ir marinatus

Įmaišykite į šviežių žolelių padažą su graikiniais riešutais. Patiekite ant grotelių keptą tuną su petražolių salotomis, arba įmaišykite į pyrago įdarą, kad gautumėte sotų vištienos, porų ir petražolių pyragą. Krabų lazdelės su čili ir petražolėmis yra puikus restorano stiliaus patiekalas su minimaliomis sudedamosiomis dalimis, bet sodraus skonio

 

Kaip jas laikyti?

Šviežiai supjaustytas petražoles reikia suvynioti į drėgną virtuvinį popierių ir laikyti šaldytuve iki trijų dienų

Kaip gėlių puokštę įdėkite į šaldytuvą su stikline vandens, o vandenį keiskite kas dvi dienas – taip gali užtekti iki savaitės. Džiovintos petražolės turi būti laikomos sandariame inde vėsioje ir tamsioje vietoje, taip jos išlaikys savo skonį iki kelių mėnesių

 

Rinkitės geriausias

Rinkitės šviežiai atrodančias, ryškiai žalias kekes, be vytimo ar spalvos pakitimų. Garbanotos petražolės yra tamsesnės nei plokščialapės, o skonis švelnesnis. Plokščialapės yra stipresnio skonio. Jas galima naudoti pakaitomis, tačiau tai, kad plokščius lapus lengviau valyti, kai kuriems žmonėms tai imponuoja. Galima įsigyti ir džiovintų petražolių, tačiau jų skonis nebus kaip šviežių