Petražolės tai ištvermingos dvimetė morkų šeimos (dar vadinama ir salierinių šeimos) žolelės, kilusiios iš Viduržemio jūros regiono kraštų. Senovės graikai ir romėnai petražolių lapus naudojo maisto skoniui pagerinti ir kaip garnyrą. Lapai naudojami švieži arba džiovinti, jų švelniai aromatingas skonis naudojamas prie žuvies, mėsos, sriubos, padažų ir įvairių salotų. Lietuvoje auginama sėjamoji petražolė (Petroselinum crispum)

 

Petražolių aprašymas

Kaip dvimetis augalas, petražolė auga pirmąjį augimo sezoną, žiemoja, o žydi antrąjį sezoną. Sudėtiniai lapai – žali, švelnūs ir plokšti arba susiraukšlėję – pirmą sezoną vystosi grupelėmis. Daugelis ūkininkų, pasibaigus derlingam lapų sezonui, nepalieka lauke petražolių. Jei sėklos paliekamos antram augimo sezonui, sėklų stiebeliai pakyla maždaug 1 metro aukščio, o ant jų viršaus žydi žalsvai geltonų žiedų skėčiai, po jais – mažyčiai sėklos vaisiai. Petražolių daigai smulkūs ir silpni, jie sunkiai išauga iš sunkių dirvožemių. Petražolėse yra mažiau nei 0,5 % aliejaus, kurio pagrindinis komponentas yra aštrus, riebus, žalias skystis – apiolis

Jos auga iki 30-100 cm aukščio, turi malonų kvapą ir švelnų, aštrų skonį. Jų lapai būna dviejų pagrindinių tipų:

Garbanotosios petražolės: turi tamsiai žalius, stipriai garbanotus lapelius. Jos dažnai naudojamos kaip garnyras patiekalų papuošimui

Lygialapės petražolės (dar vadinamos itališkomis): turi plokščius, tamsiai žalius lapus, kurie yra aromatingesni ir stipresnio skonio nei garbanotosios

 

Petražolės kaip vaistas

Be to, kad petražolių naudojimas yra kaip kulinariniai prieskoniai, dar jos naudojamos ir medicinoje. Augalas buvo naudojamas menstruaciniam skausmui malšinti, gali turėti ir priešuždegiminių savybių

Jos yra ne tik skanus, bet ir labai naudingas augalas. Jos gausu vitaminų ir mineralų:

Vitaminai: ypač daug vitamino K, vitamino C, vitamino A (beta karotino pavidalu), taip pat B grupės vitaminų (B1, B2)

Mineralai: kalio, kalcio, geležies, magnio

Antioksidantai: jose yra flavonoidų (pvz., apigenino, liuteolino) ir karotinoidų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio

100 gramų šviežių smulkintų petražolių yra:

• Vitamino A – 421 mcg

• Vitamino B1 – 0,086 mg

• Vitamino B2 – 0,098 mg

• Vitamino B3 – 1,31 mg

• Vitamino B6 – 0,09 mg

• Vitamino C – 133 mg

• Vitamino K – 1640 mcg

• Vitamino E – 0,75 mg

• Baltymų – 2,97 g

• Kalcio – 138 mg

• Geležies – 6,2 mg

• Kalio – 554 mg

Petražolėse taip pat yra ir antioksidantų – tai medžiaga, kuri saugo organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio

 

Kaip paruošti petražoles?

Nuplaukite, tada supjaustykite lapus arba smulkiai arba stambiai, pavyzdžiui, salotoms, kurioms norite pridėti daugiau skonio. Koteliai taip pat turi skonį, todėl juos galima smulkiai pjaustyti ir taip pat pridėti arba naudoti sultiniams gaminti.

Su baziliku; pesto gaminti; dėkite į sriubas ar troškinius; padažus; į kotletus ir žuvies patiekalus; į mėsainius, salsas ir marinatus

Įmaišykite į šviežių žolelių padažą su graikiniais riešutais. Patiekite ant grotelių keptą tuną su petražolių salotomis, arba įmaišykite į pyrago įdarą, kad gautumėte sotų vištienos, porų ir petražolių pyragą. Krabų lazdelės su čili ir petražolėmis yra puikus restorano stiliaus patiekalas su minimaliomis sudedamosiomis dalimis, bet sodraus skonio

Petražolės yra labai universalus prieskonis ir plačiai naudojamos įvairiose virtuvėse:

Naudojamos patiekalams ir garnyrui. Padeda sustiprinti sriubų, troškinių ir padažų skonį. Džiovintos naudojamos receptų ingredientams. Jos gali būti derinamos ir su kitomis žolelėmis. Petražolių lapus galima naudoti padažams

Šviežios: smulkintos dedamos į salotas, sriubas, troškinius, padažus, žuvies ir mėsos patiekalus prieš pat patiekiant, siekiant išsaugoti jų šviežumą ir aromatą

Džiovintos: tinka ilgiau verdamiems patiekalams, pavyzdžiui, sultiniams, troškiniams

Šaknys: šakninės naudojamos kaip daržovė sriuboms, troškiniams, arba kepamos

Garnyras: garbanotosios dažnai naudojamos patiekalų dekoravimui

 

Kaip jas laikyti?

Šviežiai supjaustytą petražolę reikia suvynioti į drėgną virtuvinį popierių ir laikyti šaldytuve iki trijų dienų

Kaip gėlių puokštę įdėkite į šaldytuvą su stikline vandens, o vandenį keiskite kas dvi dienas – taip gali užtekti iki savaitės

Džiovintos turi būti laikomos sandariame inde vėsioje ir tamsioje vietoje, taip jos išlaikys savo skonį iki kelių mėnesių

 

Nauda sveikatai

Petražolių lapai, sėklos ir šaknys gali būti naudojami kaip natūralios sveikatinimo priemonės. Jose gausu antioksidantų ir vitaminų. Jos padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje ir palaiko širdies, kraujagyslių ir inkstų sveikatą

Šlapimo takų infekcijoms gydyti

Stiprinti imuninei sistemai

Akims ir regėjimui

Gerinti virškinimui

Odai

Valdyti diabetui

Gerinti virškinimui

 

Rinkitės geriausias

Rinkitės šviežiai atrodančias, ryškiai žalias kekes, be vytimo ar spalvos pakitimų žymių. Garbanotos petražolės yra tamsesnės nei plokščialapės, o skonis švelnesnis. Plokščialapės yra stipresnio skonio. Jas galima naudoti pakaitomis, tačiau tai, kad plokščius lapus lengviau valyti, kai kuriems žmonėms tai imponuoja. Galima įsigyti ir džiovintų petražolių, tačiau jų skonis nebus kaip šviežių

 

Viena iš labiausiai paplitusių žolelių kulinarijoje, petražolės taip pat populiarios Europoje ir Artimuosuose Rytuose. Tradicinis pasirinkimas yra garbanotos petražolės, tačiau šiandien receptuose dažniausiai naudojamos plokščialapės petražolės. Skonis yra gaivus, puikiai tinka kreminiuose padažuose, maišomas su salsomis ar pesto padažais ir naudojamas kaip garnyras